6 Φεβ 2016

Nέα φάμπρικα για ρουσφέτια «ημετέρων» στο Δημόσιο

Νέα φάμπρικα ρουσφετιών και εξυπηρετήσεων στο Δημόσιο στήνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την..
δημόσια διοίκηση.Στο άρθρο 32 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι με μία απλή υπογραφή υπουργού, χωρίς να παρεμβαίνει το υπηρεσιακό συμβούλιο, θα μπορεί να πραγματοποιείται απόσπαση, διάθεση ή ακόμα και τοποθέτηση υπαλλήλου σε θέση στον στενό ή ακόμα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η διαδικασία θα γίνεται με την επίκληση έκτακτων αναγκών και την αίτηση του εργαζόμενου ή ακόμα και της ίδιας της υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μπορούν να μετακινηθούν και υπάλληλοι που διανύουν την διετή δοκιμαστική υπηρεσία μετά τον διορισμό τους. Τέλος προβλέπεται ότι μπορούν να μετακινηθούν υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα σε Α.Ε. και ΝΠΙΔ. Μία αντίστοιχη μετακίνηση στο παρελθόν εκλαμβανόταν ως νέα πρόσληψη σύμφωνα με το πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. 
Η διάταξη ανοίγει την τρύπα για να τοποθετηθούν σε θέσεις με υψηλότερες αμοιβές οι "ημέτεροι" της κυβέρνησης. Μετά την τοποθέτηση σε θέσεις μετακλητών δεκάδων συγγενών και φίλων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών η νέα διάταξη ανοίγει τον δρόμο για τα ρουσφέτια του… 21ου αιώνα. Μέχρι σήμερα οι διαδικασίες των μετακινήσεων και των τοποθετήσεων ήταν χρονοβόρες και απαιτούσαν δεκάδες υπογραφές για την υλοποίησή τους. Με την νέα διάταξη, ο υπουργός θα μπορεί χωρίς προγραμματισμό να μετακινεί υπάλληλους από μία υπηρεσία στην άλλη κατά το δοκούν.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη του δημοσίου η διάταξη είναι …φωτογραφική αφού με την επίκληση έκτακτων αναγκών θα μπορούν να μετακινήσουν τα …δικά τους παιδιά σε θέσεις ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου με υψηλότερες αμοιβές καθώς θα λαμβάνουν το μισθό από την υπηρεσία που αποχωρούν και την έξτρα αμοιβή που προβλέπεται για την νέα θέση από την υπηρεσία που θα αποσπαστούν.
Παράλληλα με την νέα διάταξη καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για σφικτό προγραμματισμό μετακινήσεων βάσει οργανογραμμάτων αφού οι τοποθετήσεις θα γίνονται κατά το δοκούν και θα απαιτούν μόνο την υπογραφή του υπουργού χωρίς να παρεμβαίνουν υπηρεσιακά όργανα μόνο με την επίκληση της έκτακτης ανάγκης.