7 Φεβ 2016

Αγρότες: Κρίσιμη σύσκεψη στη Νίκαια με την Ελλάδα «κομμένη» στα δύο

Κομμένη στα δύο παραμένει η Ελλάδα καθώς η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας παραμένει από χθες το μεσημέρι κλειστή σε 4 σημεία, ενώ αποκλεισμένο ...
είναι το εθνικό δίκτυο και στον κόμβο των Τεμπών αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων είναι η σημερινή πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια. Το μπλόκο της Νίκαιας διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα καθώς διαφωνεί με την πρόταση για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, που αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Τεμπών. Πάντως, παρά τις διαφορές, και η Πρωτοβουλία Αγροτών (εκπρόσωποι των μπλόκων της Β. Ελλάδας), που αριθμεί συνολικά 62 συλλόγους σε όλη τη χώρα αποφάσισε να μετάσχει στη σύσκεψη της Νίκαιας. 

Κλειστή από χθες η Αθηνών-Λαμίας
Το πρώτο μπλόκο είναι στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της Θήβας της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Οι αγρότες έχουν κλείσει και τους παράδρομους με συνέπεια από την περιοχή να μην περνά τίποτα.

Το δεύτερο μπλόκο στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας είναι στο 110 χλμ. στο ύψος του Κάστρου της Βοιωτίας, όπου οι αγρότες κλείνοντας στον κόμβο και τους παράδρομους δεν επιτρέπουν την διέλευση.
 
Το τρίτο μπλόκο των αγροτών είναι στο 140 χλμ. και το τέταρτο στο 210 χλμ. στο ύψος της Ανθήλης (κελιστοί και οι παράδρομοι).
 
Στο παλαιό εθνικό δίκτυο κλειστόν είναι ο δρόμος από τους αγρότες στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτίας στο ύψος του παλιού Λεβέντη. Ο ίδιος δρόμος με κατεύθυνση από την Αθήνα προς τη Λαμία είναι κλειστός, επίσης, στο ύψος της Αμφίκλειας.

Επίσης, στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα οι αγρότες έχουν κλείσει το δρόμο σε δύο σημεία. Το πρώτο μπλόκο των αγροτών είναι στην πόλη του Δομοκού και το δεύτερο μπλόκο είναι 6 χλμ μετά στη θέση Δρούγος.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Αθήνα-Λαμία η τροχαία προσπαθεί να διοχετεύσει την κυκλοφορία μέσα από το επαρχιακό δίκτυο. Ωστόσο η κίνηση εξελίσσεται με τεράστια ταλαιπωρία. Στα 4 μπλόκα της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας οι αγρότες συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο να παρατείνουν τους αποκλεισμούς μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Κάτι τέτοιο όμως αναμένεται να αποφασιστεί την Κυριακή το πρωί στις συνελεύσεις τους .

Και η κοιλάδα των Τεμπών είναι κλειστή μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. 

Κλειστό παραμένει για έβδομη ημέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και νταλίκες, φορτηγά και ΙΧ σχηματίζουν τεράστια ουρά.

Κλειστό είναι και το τελωνείο της Εξοχής.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ.