1 Σεπ 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Τα σύνορα με την Ελλάδα δεν είναι οριοθετημένα


rp_koutras1-600x375.jpg
«Nομικά αβάσιμες» αντιτιθέμενες στο διεθνές δίκαιο, χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας.

Αφορμή για την αντίδραση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ αποτέλεσε πρόσφατη τοποθέτηση του ομολόγου του τουρκικού ΥΠΕΞ περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε συγκεκριμένα: «Μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος υπάρχει σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν οριοθετηθεί με μια ισχύουσα διεθνή συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών των προβλημάτων.
Διατηρούμε τη στάση μας αναφορικά με τα θέματα αυτά. Η χώρα μας επιθυμεί την εξεύρεση μόνιμων λύσεων σε όλα τα θέματα αυτά σύμφωνα με την ευθυδικία και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας. Με την αντίληψη αυτή, όλα αυτά τα θέματα συζητούνται με την Ελλάδα στο πλαίσιο των υπαρχόντων διαύλων διαλόγου».
Aπαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι «δεν είναι κατανοητή η πρόσφατη τοποθέτηση» του ομολόγου του επισημαίνοντας ότι «τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάνης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλοτουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932) οι οποίες «είναι ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία» με αποτέλεσμα «οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της, είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Κούτρας επισήμανε επίσης ότι «όπου δεν υφίσταται σχετική συμφωνία, όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είναι ξεκάθαρο ότι εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων».