31 Αυγ 2015

Βαριές κατηγορίες κατά Παπασταύρου


Φέρεται να σχετίζεται με επενδυτικό fund, συμφερόντων του Σάμπι Μιωνή και του
καταζητούμενου επιχειρηματία Άγγελου Μεταξά, με καταθέσεις ύψους 550 εκατ. δολαρίων στην HSBC.

Νέα προθεσμία για να δώσει έγγραφες εξηγήσεις ζήτησε και έλαβε μέσω του συνηγόρου του ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπασταύρου έχει κληθεί να εξεταστεί «ανωμοτί» ως ύποπτος από τον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, για τα κακουργηματικά αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του αφορά έναν λογαριασμό ύψους 5,3 εκατ. ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC, τον οποίο φέρεται να κατείχε με συνδικαιούχο τη μητέρα του.

Τι ισχυρίστηκε στη Βουλή
Ο ίδιος, όταν κλήθηκε το 2013 να εξεταστεί ενόρκως ως μάρτυρας στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνούσε τη λίστα Λαγκάρντ, είχε ισχυριστεί πως ο λογαριασμός αυτός ήταν εταιρικός, ανήκε στον Ελληνοϊσραηλινό πελάτη του, Σάμπι Μιωνή, και με την ιδιότητα του νομικού πληρεξουσίου ήταν απλώς ο διαχειριστής του.

Οι αιτιάσεις αυτές του κ. Παπασταύρου, ωστόσο, δεν φαίνεται να συνάδουν με τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί από την εισαγγελέα Ελένη Σίσκου και δεύτερη δικογραφία σε βάρος του για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ψευδορκίας. Η κα Σίσκου θα κρίνει αν πράγματι έχει διαπραχθεί το αδίκημα αυτό από τον άλλοτε πρωθυπουργικό σύμβουλο κατά την εξέτασή του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφού πρώτα ο κ. Παπασταύρου δώσει τις έγγραφες εξηγήσεις του –ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα– για τον επίδικο λογαριασμό των 5,3 εκατ. ευρώ στην τράπεζα της Ελβετίας.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2013, όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ προέκυψε ότι ο κ. Παπασταύρου φερόταν να σχετίζεται με επενδυτικό fund αμοιβαίων κεφαλαίων (συμφερόντων του Σάμπι Μιωνή και του καταζητούμενου σήμερα επιχειρηματία Άγγελου Μεταξά), το οποίο είχε καταθέσεις ύψους 550 εκατ. δολαρίων στην HSBC, με ύποπτες διαδρομές. Τότε ο κ. Παπασταύρου διέψευσε οποιαδήποτε σχέση του με τον εν λόγω λογαριασμό. Παράλληλα, παραδέχθηκε πως λόγω της νομικής του ιδιότητας υπήρξε για κάποιο διάστημα διαχειριστής ενός άλλου εταιρικού λογαριασμού που ανήκε στον πελάτη του, Σάμπι Μιωνή, ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Ερβέ Φαλσιανί, ο υπάλληλος της HSBC που υπέκλεψε τις περιβόητες λίστες της φοροδιαφυγής, φέρεται να απέστειλε στο ΣΔΟΕ, μέσω δημοσιογράφων, στοιχεία για άμεση εμπλοκή του άλλοτε πρωθυπουργικού συμβούλου με τον επίδικο λογαριασμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται να κατείχε δύο λογαριασμούς που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ, τον 5091443771 και τον εταιρικό «Stabri Ltd», με έδρα τις Παρθένους Νήσους.

Όπως ανέφερε μάλιστα τον Μάρτιο του 2015 δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», ένας από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατήγγειλε εγγράφως ότι δέχθηκε πιέσεις από ανωτέρους του, προκειμένου να μη διενεργηθεί σωστά ο σχετικός έλεγχος, αφού δεν ζητήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες οι τυχόν λογαριασμοί που συνδέονται με την εταιρεία Stabri, αλλά ούτε και τα έγγραφα σχετικά με την ίδρυση της εταιρείας στην Κύπρο και τις Παρθένες Νήσους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση Παπασταύρου έχει προκαλέσει οξύτατη σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, με το κυβερνών κόμμα να καταγγέλλει τον Αντώνη Σαμαρά ότι χρησιμοποιούσε τον κ. Παπασταύρου ως βασικό διαπραγματευτή με την τρόικα, την ίδια ώρα που το όνομά του βρισκόταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού είναι ανυπόστατες και σύντομα θα καταρρεύσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού το πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν εντόπισε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη ή κάποιο στοιχείο φοροδιαφυγής.

Β.Κ.

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015.