3 Αυγ 2015

Πρόκληση Κατρούγκαλου: Λέει ότι συζητά με τους δανειστές για... αναστροφή της μνημονιακής λαίλαπας!

Την ώρα που εκείνοι επιμένουν: Κλείστε γρήγορα την «πόρτα» για τις πρόωρες συντάξεις - Ζητούν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται έως και δύο χρόνια ανά έτος - Στόχος να κλείσει η δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν τα 62 έτη

Για 1,5 ώρα παρέμειναν στο κτήριο της οδού Σταδίου οι τέσσερις επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικας, που πέρασαν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας στις 12 το μεσημέρι.



Κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν ότι στόχος όλων είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, ωστόσο ανοιχτή προς διαπραγμάτευση μένει η ημερομηνία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. 

Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί την προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, ωστόσο ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα της αύξησης του «βηματισμού», αν, δηλαδή, η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνεται έως και δύο χρόνια επιπλέον, αντί για έξι μήνες, ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα εξόδου πριν από τα 62 έτη. 

Το υπουργείο Εργασίας πρότεινε το σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη με τη συνεργασία όχι μόνο του διεθνούς γραφείου εργασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά, αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπής δημοκρατικών δικαιωμάτων, η οποία στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικά τα Μνημόνια. 

Κύκλοι του υπουργείου άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές χαρακτηρίζουν μονομερείς ενέργειες ορισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, εννοώντας πιθανότατα τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Κατρούγκαλος: Εγώ προσκάλεσα τους επικεφαλής των Θεσμών στο υπουργείο

Από την πλευρά του, και ενώ οι δανειστές πιέζουν να δοθεί ένα όσο το δυνατόν συντομότερο τέλος στο καθεστώς των πρόωρων συντάξεων και τα μέτρα προδιαγράφουν ένα ακόμα πιο άγριο Μνημόνιο, ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε να... πείσει ότι συζητά με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να πετύχει την... αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας!

«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον "οδικό χάρτη" της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».

Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».

Ξεχώρισε η Βελκουλέσκου

Τους τέσσερις επικεφαλής, με προεξάρχουσα την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργου Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να προβεί σε δήλωση για το τι συζητηθήκε στην άτυπη - κατά την ανακοίνωση του υπουργείου - συνάντηση.

Οι τέσσερις ελεγκτές μαζί με τους συνεργάτες τους έφτασαν στην οδό Σταδίου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς για λίγα λεπτά χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία προκειμένου να μπουν με ασφάλεια στο κτήριο. 





Πιέζουν για συντάξεις και εργασιακά

Οι δανειστές ασκούν πιέσεις για εσπευσμένη κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θέτοντας ουσιαστικά και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων για την υπογραφή της συμφωνίας. 

Προτού ακόμα αρχίσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις, τα τεχνικά κλιμάκια δυναμιτίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξουν νέα προαπαιτούμενα και διαμηνύουν ότι η ρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Οι δανειστές ζητούν η αύξηση των ορίων ηλικίας να αρχίσει από 1/7/2015 και όχι από 1/1/2016, εγκλωβίζοντας όσους ασφαλισμένους θα είχαν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, στο κάδρο της διαπραγμάτευσης μπαίνουν όλα τα εκκρεμή εργασιακά ζητήματα (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, συνδικαλιστικός νόμος), καθώς τίποτα δεν θεωρείται οριστικά κερδισμένο. 

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι οι αλλαγές στα Εργασιακά που εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα συζητηθούν το φθινόπωρο, με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο δεν θα ασκηθούν έντονες πιέσεις, καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Ο διεθνής οργανισμός που στήριξε τις ελληνικές θέσεις ως προς τις ομαδικές απολύσεις και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει αμφισβητήσει, πάντως, το αξίωμα των βέλτιστων πρακτικών, τονίζοντας ότι μια συγκεκριμένη βέλτιστη πρακτική στο γερμανικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ενδέχεται να μην είναι εφαρμόσιμη στην ελληνική πραγματικότητα.

Η αναμέτρηση στα μέτωπα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών αναμένεται σκληρή, καθώς όσοι έχουν γνωρίσει τον Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε. και την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ τους χαρακτηρίζουν αμείλικτους και αριθμολάγνους τεχνοκράτες. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ