4 Αυγ 2015

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ – Οι εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία θα επηρεάσουν αρνητικά τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος


spain708_6
Αν το βασικό ανάχωμα στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης για διευθέτηση του χρέους είναι η Γερμανία, σε λίγους μήνες η αντίσταση που θα βρει από την...
Ισπανία και την Πορτογαλία θα είναι ακόμη ισχυρότερη.
Το πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρει πως οι επικείμενες εκλογές στις δύο χώρες της Ιβηρικής αναμένεται να προσθέσουν, παρά να αφαιρέσουν, προσκόμματα, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει διαγραφή ή έστω αναδιάρθρωση του χρέους.
Το πρώτο δεδομένο είναι ότι συντηρητικές κυβερνήσεις που βύθισαν την Ισπανία και την Πορτογαλία στον ωκεανό της λιτότητας, επανακάμπτουν μετά τις προ μηνών ενδείξεις πως χάνουν σημαντικό μέρος της δυναμικής τους. Στις 4 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο στην Ισπανία, ενώ τον Απρίλιο του 2016 έχουν προγραμματιστεί εκλογές στην Ιρλανδία. Και στις τρεις περιπτώσεις, τα κυβερνητικά κόμματα βλέπουν το παράδειγμα της Ελλάδας ως μια άκρως επικίνδυνη ιστορία. Γνωρίζοντας, δε, πως στο εσωτερικό των χωρών τους αναπτύσσονται δυνάμεις που βλέπουν με καλό μάτι τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικοί ηγέτες δεν προτίθενται να παραχωρήσουν κάτι στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το «κάτι», φυσικά, δεν είναι άλλο από την πολυπόθητη διαγραφή χρέους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία ζήτησαν από το Eurogroup να μην προχωρήσει σε επίσημη προσφορά στην Ελλάδα ως προς το χρέος, έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές τους.
Ο Ισπανός αναλυτής Φελίπε Γκαρσία, αναφέρει: «Αυτές οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τη δεινή κατάσταση της Ελλάδας για να καταδείξουν ότι οι δικές τους αποφάσεις ήταν καλύτερες».
Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα κονταροχτυπηθεί με τον δήμαρχο της Λισαβόνας, τον σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα. Στην Ισπανία, ο Μαριάνο Ραχόι, έπειτα από μια μακρά περίοδο απωλειών, αρχίζει να βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να ανεβαίνουν και τα αντίστοιχα του Podemos να πέφτουν. Στην Ιρλανδία, το Σιν Φέιν που είναι ένθερμος υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, χάνει συνεχώς δυνάμεις και ο πρωθυπουργός Έντα Κένι δείχνει να επανακάμπτει.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος να αναδυθεί σε αυτές τις χώρες μια δύναμη ανάλογη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δύσκολα θα προκύψουν ισχυρές κυβερνήσεις, άρα θα χρειαστούν οι αναγκαίοι κυβερνητικοί συνασπισμοί που δεν εγγυώνται μακροημέρευση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που ζητούν οι Βρυξέλλες.
Για να καταλήξει η ανάλυση του ΜΝΙ: «Οι εκλογές στην Περιφέρεια της Ευρώπης, αφήνουν τον Τσίπρας σε μια δύσκολη θέση. Μπορεί να κερδίσει κάτι για το χρέος, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει συγκεκριμένο μέχρι και τις ισπανικές εκλογές. Ο Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει το κόμμα του, μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά τα αιτήματά του για διαγραφή χρέους πέφτουν στο κενό, καθώς οι συγκεκριμένοι τρεις δανειστές του έχουν κλείσει τα αυτιά τους».
Αναλυτής της Naxitis, σημειώνει: «Η ελληνική εμπειρία έχει τρομοκρατήσει πολύ κόσμο. Δεν θέλουν με τίποτα να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια θριμαβευτική νίκη».
http://www.crashonline.gr/