26 Απρ 2015

Νεπάλ: Περίπου 1.900 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό 7,9 Ρίχτερ

Κάθε νέα ενημέρωση για τον φονικό σεισμό που έγινε στο Νεπάλ μοιάζει με "γροθιά στο στομάχι".


Οι νεκροί πλησιάζουν τους 1.900 και το χειρότερο είναι πως αυτός ο εφιαλτικός αριθμός δεν θα είναι ο τελικός, αφού δεκάδες άνθρωποι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι ή αγνοούμενοι.

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού ο οποίος έπληξε χθες Σάββατο το Νεπάλ αυξήθηκε αλματωδώς στους 1.805 νεκρούς, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών στο Μπανγκλαντές, με άλλες πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερους νεκρούς.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, το χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.



Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Νεπάλ, οι τραυματίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι 4.718.

Θάνατος αλλά και ελπίδα στο Έβερεστ


Όλοι οι ορειβάτες, περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε χιονοστιβάδα στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.  Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.

Η χιονοστιβάδα που έπληξε την κατασκήνωση βάσης και την κάλυψε με χιόνι είχε ισχύ δύο διαφορετικών κατολισθήσεων χιονιού από διαφορετικές κορυφές, είπε ο Σέρπα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα ενώ 61 ορειβάτες τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και έξι ελικόπτερα μπόρεσαν να προσγειωθούν στην περιοχή. "Οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι σε φορεία και τα ελικόπτερα προσγειώνονται -- μισή ντουζίνα σήμερα το πρωί. Ο καιρός είναι καλός, υπάρχει λίγο χιόνι", εξήγησε η Αμού Καναμπιλί.

Το Σάββατο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν ελικόπτερα στην κατασκήνωση βάσης, σε υψόμετρο 5.500 μέτρων, για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες.

Ένας ξεναγός του τουριστικού γραφείου Himex Tour, ο Σίντζι Ταμούρα, προειδοποίησε πάντως ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος γιατί, όπως είπε, "κανείς δεν ξέρει πόσοι μπορεί να είναι οι αγνοούμενοι".



Καθώς τα τέλη Απριλίου είναι η αρχή της σεζόν για την ανάβαση στο Έβερεστ, εκατοντάδες ορειβάτες βρίσκονταν στην περιοχή για να επιχειρήσουν την αναρρίχηση στην κορυφή του κόσμου.

Βοήθεια από ΔΝΤ


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ο θεσμός είναι έτοιμος να εκτιμήσει το ταχύτερο τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Νεπάλ μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα. 

“Ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι έτοιμο να επισκεφθεί το Νεπάλ το συντομότερο για να βοηθήσει την κυβέρνηση να αποτιμήσει την μακροοικονομική κατάσταση και να προσδιορίσει της χρηματοδοτικές ανάγκες” της χώρας, ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ταμείο συντονίζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και άλλους οργανισμούς “για να αποτιμηθούν οι συνέπειες αυτής της φυσικής καταστροφής στη χώρα και να καθοριστεί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο”.



Ο ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών ο οποίος έπληξε το Νεπάλ είναι ο φονικότερος στη χώρα από το 1934. Ένας —ακόμη προσωρινός— απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο κάνει λόγο για πάνω από 1.800 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ