5 Μαρ 2015

"Στ' απόνερα των κρίσεων"! Όλο το καυτό παρασκήνιο των αποφάσεων

Του Κων. Φράγκου

Ο Άρχων ουκ αεί άρχει.
Αγάθων


Στο προηγούμενο κείμενό μου περί του θηριώδους σκανδάλου της προμήθειας των Ελικοπτέρων ΝΗ-90 κατέληγα: "Ιχνηλατείται απόπειρα απόδοσης ευθύνης για τη ...

θλιβερή υπόθεση των ΝΗ-90 στον νυν Α/ΓΕΣ, άριστο Αξιωματικό, Στρατηγό Μανωλά. Εάν επιμείνουν θα γελοιοποιηθούν. Τους ενόχους έχουν μπροστά του....".

Δυστυχώς επαληθεύθηκα πριν παρέλθει 24ωρο. Ο πανάξιος Αρχηγός του ΓΕΣ Στρατηγός Χρ. Μανωλάς καρατομήθηκε, αποστρατεύθηκε, προόρως και ανεξηγήτως "μετά απόφαση του ΚΥΣΕΑ τη εισηγήσει του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου".
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Το προσκήνιο και το παρασκήνιο

Άγος το να μιλάς, άγος το να σωπαίνεις.
Αισχύλος, Προμηθεύς Δεσμώτης

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Καμμένος έστρεψε τα πυρά του, αμέσως, κατά δύο στόχων:

Την προμήθεια των ελικοπτέρων ΝΗ-90 (ίδετε εκτεταμένο κείμενό μου στο ΟΝ ALERT 25.02) και την πλημμυρίδα των κληρωτών στις ..... ακριτικές φρουρές της Αθήνας ενώ οι μονάδες συνόρων ήταν ημίγυμνες. Συγχαρητήρια και για τα δύο. 

Αρμοδιότητες στην Πολιτική Ηγεσία (ΑNΥΘΕΑ, ΥΦΕΘΑ, ΓΓ) δεν έχουν ακόμη δοθεί. 

Δεν γνωρίζω τελικά το τι θα γίνει με το θέμα αυτό γιατί, όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ (26 Φεβρ.) το πρόβλημα είναι οι αρμοδιότητες του κ. Γ. Ταφύλλη που οι Συριζαίοι τον θέλουν Υπεργραμματέα.... Εύχομαι όλα να παν καλά... 

Εν τω μεταξύ, μεταξύ ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δημιουργηθεί άσχημη ατμόσφαιρα ως προς την μέθοδο χειρισμού της κατασκευάστριας εταιρείας τωνΝΗ-90, EUROCOPTER. Ο κ. Υπουργός, δικαίως, ήθελε την άμεση λήψη σκληρών μέτρων, (που έπρεπε να έχουν επιβληθεί από 2011 από Βενιζέλο), ο δε Α/ΓΕΣ, επίσης δικαίως, ήθελε την εξασφάλιση ανταλλακτικών για τα Ε/Π του που ήταν καθηλωμένα στο έδαφος. Επίσης ο Αρχηγός δήλωσε άγνοια των μεθόδων πληρωμών μέσω των θρυλικών SWAPS (προσφιλής μέθοδος Σημίτη-Χριστουλάκη-Παπαντωνίου). Πώς να μη το δηλώσει αφού το θέμα ήταν αρμοδιότητας ΥΠΟΙΚ - ΓΔΑΕΕ και το 2003 που γινόταν αυτό το "πανηγύρι" αυτός ήταν Αντισυνταγματάρχης - Διοικητής του Ελληνικού Τάγματος ISAF στο Αφγανιστάν! 
Ουδέν σχόλιον εδώ. 
Οι ζυμώσεις


Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. 
Γιάννης Τσαρούχης

Όπως διαβάζω στα καλώς πληροφορημένα ΝΕΑ (26.2) το πρωί της 25.2 μαζεύτηκαν στο Γραφείο του Υπουργού οι τρεις Υφιστάμενοί του (Ήσυχος, Τόσκας, Ταφύλλης) για να "μαγειρεύσουν" τις κρίσεις (ιδιαιτερότητες που απαιτεί η συγκυβέρνηση). Καλά ο ΑΝΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ. Ο Γ.Γ. τι δουλειά έχει στις κρίσεις. Με το ρόλο κομματικού κομισάριου; Αυτά δεν ακούγονται καλά. Ας προσέξουν οι μαθητευόμενοι μάγοι. 

Ας δώσω μια σκιαγραφία τους.
• Ο κ. Π. Καμμένος είναι ο γνωστός... Π. Καμμένος, Πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ενθουσιώδης, παρορμητικός...

• Ο κ. Κ. Ήσυχος, πρώην συνδικαλιστής της Ολυμπιακής ανήκει στην ομάδα αριστεριστών - Πλατφορμιστών του ΣΥΡΙΖΑ (Συγχωρείστε με αλλά δεν ξέρω να σας πω κάτι περί πλατφορμιστών). Ουδεμία σχέση με Αμυντικά. 

• Ο κ. Ν. Τόσκας, Αντ/γος εα, είναι αξιωματούχος της ομάδας ΠΡΑΤΤΩ του κ. Ν. Κοτζιά, συνεργαζόμενος με ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι υπήρξαν συνεργάτες του τ. Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, του επονομαζόμενου Καστελοριζιώτη (Από το πανέμορφο νησί μας ανήγγειλε τη θριαμβευτική είσοδό μας στο ΔΝΤ) και επί 2ετία συνεργάτης του τότε ΥΕΘΑ κ. Μπεγλίτη (2009 - 11). Τότε φορούσε γραβάτα.

• Ο κ. Γ. Ταφύλλης, Σμήναρχος ε.α., είναι ο πλέον γνήσιος Τσιπρικός.

Εδώ θα δοκιμασθούν τα νεύρα του κ. Καμμένου από τις αρμοδιότητες που θα του δοθούν. Πάλι επιμένω, και δεν το κάνω προσωπικά, ότι η θέση του Γ.Γ. είναι περιττή. Ζημιές θα προκαλέσει... Οι ανωτέρω όταν κάθισαν να συζητήσουν τις προαγωγές γνώριζαν τους Αρχηγούς λιγότερο από 25 ημέρες. Πώς θα τους έκριναν; Αν το ερώτημα ήταν μόνο η ανανέωση Ηγεσίας, αυτό δεν αφορούσε καθόλου τον Α/ΓΕΣ που μόλις συμπλήρωνε ένα χρόνο επιτυχημένης θητείας. 

Επιστρέφω στα ΝΕΑ: "Τα ονόματα διέρρευσαν και επεκράτησε ένταση. Οι 4 προαναφερθέντες διακτινίσθηκαν στο Γραφείο του Τσίπρα, στη Βουλή". Περίεργα πράγματα. Σκέτος ερασιτεχνισμός. Τσίπρας, Καμμένος και οι ... τρεις Σωματοφύλακες έκαναν ΚΥΣΕΑ;

Τελικά, εμφανίσθηκε ο κ. Π.Καμμένος, ο οποίος όπως φαίνεται πέρασε τη θέση του για τον Α/ΓΕΣ, και ανήγγειλε... "Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε...".
Οι ευρισκόμενοι εκείνη την ώρα στη Βουλή δεν πήραν χαμπάρι για σύγκλιση ΚΥΣΕΑ. Δεν είδαν κανέναν "ΚΥΣΕΑΤΗ" να κινείται.

ΚΥΣΕΑ

Τι είναι το ΚΥΣΕΑ; Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών - Άμυνας, θα μου πείτε. Λάθος. Είναι Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξαγνισμού Αρπαχτών (όταν πρόκειται για Εξοπλισμούς) ή Αυθαιρεσιών (όταν πρόκειται για κρίσεις). Ένα τέτοιο ΚΥΣΕΑ του 2003, ανευθυνοϋπευθύνων μελών "πέρασε" απνευστί τρία μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα του κ. Γ. Παπαντωνίου (ΝΗ-90, Ε/Π APACHI, Εκσυγχρονισμού φρεγατών) όπου αν δεν υπήρχε το άρθρο 86 του Συντάγματος που καλύπτει τις αμαρτίες Υπουργών, θα είχαμε άλλες... μεταλλάξεις". 

Αλλά ας δούμε ποια ήταν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, κατά Νόμω, προχθές που έκαναν τις αποστρατείες (Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΑ).
- Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας, ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς, ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένος, ΥΠ. ΕΣΩΤ. κ. Ν. Βούτσης, ΥΠΟΙΚ κ. Σταθάκης, Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, Ανασυγκρότησης κ. Π. Λαφαζάνης Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, Επικρατείας κ. Ν. Φλαμπουριάρης Α/ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος. Ενημερώθηκαν στους φακέλλους των κρινομένων, έλαβαν μέρος σε σύσκεψη ή υπέγραψαν δια περιφοράς; 


Ο πολύ καλός Α/ΓΕΑ Πτέραρχος κ. Ε. Τουρνάς αποστρατεύθηκε ως συμπληρώσας 2ετία στο θώκο, όπως είπαν, διαδεχόμενος από τον εξαίρετο Πτέραρχο κ. Χρ. Βαΐτση και ο Α/ΓΕΣ που δεν είχε συμπληρώσει, καν, χρόνο, γιατί το επέβαλε, αυθαίρετα η Κυβέρνηση. 

Αν δείτε το βιογραφικό του θα μείνετε έκθαμβοι. 
Προκάτοχος του, εξαίρετος Αρχηγός, μου σχολίασε: "Βιογραφικό σαν του Μανωλά δεν έχει κανένας Αξιωματικός του ΝΑΤΟ. Κορυφή". Αποχωρεί στην κορύφωση του, 56 ετών, γεμάτος πείρα και εμπειρίες στο ζενίθ των πνευματικών και σωματικών του ικανοτήτων. 
Ομιλεί τέσσερις γλώσσες (Αγγλικά - Γερμανικά - Σερβικά - Βουλγαρικά). Είναι ο μοναδικός Έλληνας Αξιωματικός που είχε επαφή με πυρά, που άκουσε σφαίρες να σφυρίζουν πάνω από το κεφάλι του: Διοικητής Τάγματος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Αφγανιστάν. 
Σεμνός, με ικανότητα στιβαρής Διοίκησης, αγαπητός από τους υφισταμένους του. Με πείρα διοικήσεων και Στρατηγείων (Εσωτερικού και ΝΑΤΟ). 

Μου είχε εκμυστηρευθεί ο τ. ΥΕΘΑ κ. Δ. Αβραμόπουλος: "Γνώρισα τον Μανωλά ως Διοικητή της 95 ΑΔΤΗ (Ροδος). Κατάλαβα ότι πρόκειται για "στρατιωτική φυσιογνωμία". Ήταν Ηγέτης". Όλα αυτά όμως, ίσως ενοχλούσαν. Δεν ήταν yes man προσπάθησε, ευγενικά, ν' ακούγεται η άποψή του. Στην αποστρατεία, λοιπόν, Στρατηγέ. Ευτυχώς που ο διάδοχος του Στρατηγού κ. Δ. Τελλίδης είναι ικανός. 

Η αισχύνη

Ανεκάλυψα στο αρχείο μου συνέντευξη του άξιου και υπερήφανου τ. Α/ΓΕΣ Στρατηγού και εκλεκτού μου φίλου Στρατηγού κ. Ζιαζιά, στον Πάρι Καρβουνόπουλο (Real News 17/02/2013). Ο Αρχηγός εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από μια "παράγκα" παρεξουσίας που κυριαρχούσε τότε στο ΥΕΘΑ. 

Δηλώνει ο Κ.Ζ. "Οι κρίσεις στις ΕΔ είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα των ΕΔ. Δεν μπορούν να τις χειρίζονται τυχάρπαστοι ούτε κομματικά όργανα του καθενός.. Οι Αρχηγοί πρέπει να βάλλουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορεί να τους επιβάλλουν τις απόψεις τους κομματικά όργανα και άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους και έγιναν Υπουργοί λόγω του μπαμπά τους, ή του κόμματος, ή συγκυριών". 

Παρακάτω περιγράφει τον αισχρό τρόπο που επεχείρησε να του επιβάλλει ο τότε ΥΦΕΘΑ, τυφλό κομματικό όργανο, της "παράγκας" τους καταλόγους "προακτέων", "αποστρατευτέων" με τον Υπουργό δίπλα να κοιτάζει αμήχανα!!

Στο ωραίο βιβλίο "Κρεμώντας τη στολή" του αγαπητού μου, επίσης, φίλου και κορυφαίου Ναυάρχου, Αντώνη Αντωνιάδη, Επίτιμου Α/ΓΕΝ διαβάζω (Σ.184) "Στην περίοδο κρίσεων παίζεται για τους Ανωτ. Αξιωματικούς ένα είδος ρωσικής ρουλέτας που αντί ν' αφαιρεί ζωές, τερματίζει σταδιοδρομίες. Άλλο ένα δείγμα του χαμηλού μας πολιτισμικού επιπέδου και του ανύπαρκτου σεβασμού της Πολιτείας προς τα στελέχη που την υπηρετούν". Ποιον σεβασμό εκδήλωσε η Πολιτεία στον σπουδαίο Χρήστο Μανωλά που την υπηρετούσε επί 40 χρόνια και την εκπροσώπησε στο εξωτερικό προκαλώντας το θαυμασμό των ξένων για Έλληνα Αξιωματικό;
Δεν έχασε ο Στρατηγός, ο Στρατός και η Χώρα έχασαν. 

Η γελοιοποίηση

Συμπτωματικά το βράδυ της 27 Φεβρουαρίου βρέθηκα σε κεντρικό ξενοδοχείο σε μια παρουσίαση ενός Ομίλου Προβληματισμού (ΟΔΕΠ - Ομάδα Ενεργών Πολιτών), με Πρόεδρο τον κορυφαίο Νομικό και εξέχοντα πολίτη κ. Γιάννο Γραμματίδη. Ένας των εισηγητών (κ. Γιώργος Κυριακός) ανέφερε ότι στην Αμερική αν μια Εταιρεία άλλαζε 4 CO's σε δύο χρόνια, θα έχανε το 80% της αξιοπιστίας της. Αυτό έδινε την εικόνα με την Ελλάδα που, όντως, σε 2 χρόνια άλλαξε 4 Πρωθυπουργούς. 

Τι θα έλεγαν λοιπόν, εχθροί και φίλοι, όταν βλέπουν τον Ελληνικό Στρατό ν' αλλάζει πέντε (5) Αρχηγούς σε τέσσερα χρόνια; Τι να υπέθεταν οι εντός και οι εκτός; Ότι ο Έλλην Αξιωματικός Σ.Ξ. είναι περιορισμένης χρήσεως, ανεπαρκής, ανάξιος; Και έρχονται τα καλά παιδιά, οι πολιτικοί, που γενικώς, απολαύουν της ανυποληψίας των πολιτών, να τους διώξουν ή να τους επιβάλλουν τις ηλίθιες (βλέπε παραπάνω ΥΦΕΘΑ) καταστροφικές θέσεις τους; Τους "μασάει" η ανευθυνότητα και ασυνειδησία των πολιτικών που έφεραν την Ελλάδα σ' αυτό το χάλι; Αυτών που τραυματίζουν και βιάζουν ασυνείδητα το Στράτευμα;

Υπάρχει δρόμος, υπάρχει οδός

Ναι υπάρχει και θ' αποτελέσει θέση εξιλέωσης του κ. Π. Καμμένου. Η θέσπιση θητείας των Αρχηγών. Το ΝΔ είναι έτοιμο από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Η θητεία υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ (Κυβέρνηση Σημίτη) και την κατήργησε η ΝΔ (1997) για να υπάρχει ευχέρεια οργίου. Έκτοτε ουδείς αξιώθηκε να την επαναφέρει. Κύριε Υπουργέ κάνετε το ΤΩΡΑ. Και είναι βέβαιο ότι θα εισπράξετε χειροκροτήματα. Το Υπουργείο Άμυνας κ. Υπουργέ δεν είναι Υπουργείο Εμπορίου ούτε Ιχθυαλεύρων . Θυμίστε το στους προϊσταμένους σας και τους 3 υφιστάμενους σας πολιτικούς. 

Υ.Γ. Για τον Υπουργό 



1. Θαύμασα την τόλμη σας και την έλλειψη προλήψεων.
 Επιμείνατε στην παραμονή του άξιου Αξιωματικού Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού κ. Μιχ. Κωσταράκου μέχρι το Νοέμβριο. Πώς το κάνατε; Ξεχάσατε ότι έχει "μασήσει" έξι, στη σειρά, Υπουργούς; (Μπεγλίτη, Αβραμόπουλο, Φράγκο, Παναγιωτόπουλο, Αβραμόπουλο, Δένδια). Μέχρι το Νοέμβριο μετράμε οκτώ (8) μήνες. Έχει χρόνο να τους κάνει επτά, αν είσθε άτυχος...


2. Πάλι σας θαυμάζω. Την 26.02, μετά το ΚΥΣΕΑ, δηλώσατε ότι θα καταθέσετε στη Βουλή πρόταση συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια και το πώς φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Σας συγχαίρω. Απλώς δεν μπορώ ν' απαντήσω σ' ένα φίλο που μου φορτώθηκε: "Πες, στον κ. Καμμένο", μου είπε "μήπως μας δουλεύουν ομαδικώς ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ;". Προχωρούν σε Εξεταστική ενώ επιλέγουν τον κ. Παυλόπουλο μεγάλο υπεύθυνο των ανεξέλεγκτων διορισμών που κατάπιαν δεκάδες εκατ. €, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του κ. Ν. Χριστοδουλάκη, που έχωνε τη Χώρα στα πηγάδια των δανεισμών ως ΥΠΟΙΚ του Σημίτη, ως Αντιπρόεδρο Μεγάλης Τράπεζας, την κ. Λούκα Κατσέλη, οικονομικό ολετήρα της Κυβέρνησης Γιωργάκη, ως Πρόεδρο της Εθνικής, τον κ. Παπαθανασίου, ΥΠΟΙΚ, του ολέθριου Κ. Καραμανλή, στα ΕΛΠΕ με 15.000 € μηνιαίως κ.λπ. Άμα λείπουν αυτοί ποιος θα καθίσει στο εδώλιο; Ο Πετσάλνικος;
3. Καλά κάνατε και ρίξατε το στεφάνι στα νερά των Υμίων. Μήπως έπρεπε να ρίξετε και μερικούς μύδρους στις κεφαλές των υπευθύνων. Να τους αναφέρετε; Όλα στη λησμονιά; 



Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά