5 Μαρ 2015

Γελάει ο κόσμος: Ψάχνουν να βρουν πως θα βαφτίσουν την Τρόικα που έρχεται στην Αθήνα

Και ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο «και 5» και η αγορά έχει ξεμείνει από ρευστό, η κυβέρνηση ψάχνει φόρμουλα για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, με άλλη ονομασία, με στόχο να αρχίσουν οι συζητήσεις
ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. 
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισήμως διαψεύδει την ύπαρξη σχεδιασμού για έλευση της «τρόικας». Όπως δήλωσε στο Mega, το πρωί της Πέμπτης,«δεν υπάρχει καμία άφιξη, καμία επίσκεψη και κανένα σχέδιο για έλευση της τρόικας, σε επίπεδο συναντήσεων με πολιτικά πρόσωπα, ούτε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, στις επαφές, που βρίσκονται σε εξέλιξη από την επομένη κιόλας της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup, έχει καταστεί σαφές από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση την επανάληψη του μοντέλου του παρελθόντος με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.
Έκτοτε, αμφότερες οι πλευρές αναζητούν ένα μοντέλο που θα μπορεί να λειτουργήσει επί της ουσίας και πρακτικά, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Η διαπραγμάτευση μέσω e-mail αποκλείστηκε για ευνόητους λόγους, αλλά και καθώς θα ήταν πρακτικά αδύνατη λόγω του μεγέθους και των λεπτομερειών των ζητημάτων που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.
Ωστόσο, παρότι οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν σαφές ότι οι τεχνοκράτες δεν θα επισκέπτονται όλοι μαζί τα αρμόδια υπουργεία, αλλά ανά ομάδες, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση, θεωρώντας ότι τα πολυμελή κλιμάκια δημιουργούν λάθος συνειρμούς και παραπέμπουν στην τραυματική πολιτικά και κοινωνικά εμπειρία της έλευσης των τροϊκανών επί των προηγουμένων κυβερνήσεων.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, φαίνεται ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν τη βούληση να προχωρήσουν, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σχεδόν καταλήξει σε ένα 20μελές σχήμα από την πλευρά των δανειστών.
Βέβαια μένει να δοθεί το τελικό ΟΚ από τον Αλέξη Τσίπρα ώστε οι ομάδες να μπορέσουν να βρίσκονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές δεν επιδιώκουν τη ρήξη αλλά την εύρεση κοινού τόπου προκειμένου να αρχίσει η ουσιαστική δουλειά και η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί σε τροχιά κανονικότητας.
Αντικείμενο έντονης και επίπονης διαπραγμάτευσης έχει καταστήσει η κυβέρνηση και την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα προτιμούσε να ανοίξει επιλεκτικά κάποια θέματα, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδιώκουν, ως είθισται, να βάλουν όλα τα θέματα στο τραπέζι.
http://lykavitos.gr/archives/177046