5 Μαρ 2015

Αγώνας δρόμου για τις αποπληρωμές δανείων: Περίμεναν 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ήρθαν 350

Μια μικρή «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας καταβάλλοντας 350 εκατ ευρώ για την «εξόφληση» της συμμετοχής της σε κοινοτικά έργα, που πληρώθηκαν από κρατικούς πόρους το 2014, έδωσε -σύμφωνα με ..
πληροφιορίες- χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μόνο που το ποσό το οποίο δικαιούταν η Αθήνα και θα έπρεπε να έχει έρθει με βάση τις αιτήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση στις 31 Δεκεμβρίου είναι συνολικά 700 εκατ ευρώ.
Τα υπόλοιπα λεφτά -άλλα 350 εκατ ευρώ- επιχειρείται καθημερινά, σε διαβουλεύσεις με την αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε, να φτάσουν στην Ελλάδα (σ.σ. για τις αιτήσεις πληρωμών της 31ης Δεκεμβρίου συνήθως γίνονται το πρώτο δίμηνο- τετράμηνο του επόμενου έτους).
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιπες αποπληρωμές από τα κοινοτικά ταμεία σχετίζονται με δαπάνες του 2014 σε έργα που είχαν «τεχνικά προβλήματα» σε σχέση με τους κανονισμούς της ΕΕ που «μπορεί να κάνουν και μήνες να λυθούν» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές….
Σήμα κινδύνου για τα διαθέσιμα
Έτσι, η κυβέρνηση προσθέτει ακόμη μία πιθανή απώλεια στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων και στην αδυναμία της να χρηματοδοτηθεί από τους «θεσμούς». Και τούτο σε μία χρονική στιγμή που κάθε «ευρώ» είναι εξαιρετικά σημαντικό για να κλείσει την «τρύπα» στα χρήματα που προσπαθεί να συγκεντρώσει για τις αποπληρωμές δόσεων προς το ΔΝΤ αλλά και για τη πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα.
Εν τω μεταξύ, δαπάνες δεν γίνονται και η ασφυξία συνεχίζεται, εν αναμονή των πολιτικών αποφάσεων στην ΕΕ.
Η ανταπόκριση στην χθεσινή έκδοση εντόκων έδειξε το κλίμα (σ.σ. παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε χθες ο ΥΠΟΙΚ για μικρή συμμετοχή ιδιωτών), ενώ το επόμενο «κράς τέστ» για τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι η πρώτη πληρωμή προς το ΔΝΤ την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει 300 εκατ. ευρώ περίπου στο ΔΝΤ την Παρασκευή. Την επόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσει άλλα 336 εκατ ευρώ, ενώ την Δευτέρα 16 πρέπει να αποπληρωθούν 560 εκατ ευρώ και την Παρασκευή 20 Μαρτίου άλλα 336 εκατ ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει να… ξύνει τον “πάτο” του πηγαδιού των διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης, συγκεντρώνοντας το ποσό στους λογαριασμούς της ΤτΕ….
http://lykavitos.gr/archives/177061