31 Ιαν 2015

To Reuters επαναφέρει «μοντέλο Κύπρου» για τις ελληνικές τράπεζες


To Reuters επαναφέρει «μοντέλο Κύπρου» για τις ελληνικές τράπεζεςΣε 9 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανήλθαν οι εκροές μέσα στον Ιανουάριο σημειώνει το πρακτορείο Reuters σε σχετικό δημοσίευμα αποδίδοντας τις ενέργειες εκροών στην πολιτική αναταραχή.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι αναλήψεις 4 δισ. ευρώ που διενεργήθηκαν το Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει το πρακτορείο Reuters oi τράπεζες έχουν ήδη προσφύγει στον ELA.
Οπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα εάν οι εκροές αυξηθούν η ΕΚΤ θα έχει να αντιμετωπίσει ένα θέμα.
Βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια πέρα από το γεγονός να αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να τροφοδοτούνται από τον ELA. Τον Οκτώβριο τα στρες τεστ κατέγραψαν κεφαλαιακή επάρκεια για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τυχόν αποκοπή τους από τη ρευστότητα θα ξεσήκωνε λαϊκή οργή στην Ελλάδα, όπου το 70% του πληθυσμού θέλει σήμερα να μείνει στη ζώνη του ευρώ περιγράφει το σχετικό δημοσίευμα. Ομως, τυχόν κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό.
Οι δημόσιες σχέσεις είναι επίσης σημαντικές για τη Γερμανία περιγράφει το δημοσίευμα.
Οσο η Ελλάδα πλησιάζει τα επίπεδα του 2012 στη χρήση του έκτακτου μηχανισμού( 120 δισεκατομμύρια ευρώ) τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανές απώλειες στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης εάν η χώρα αφήσει τη ζώνη του ευρώ.
Οι απώλειες θα μπορούσαν να περιοριστούν με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Το σύστημα δοκιμάστηκε επιτυχώς στην Κύπρο αναφέρεται, αλλά στην Ελλάδα η αποθαστεροποίηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη.http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=113445625