31 Ιαν 2015

«Βόμβα» από ΕΚΤ: Τέλος η ρευστότητα για τις Eλληνικές Tράπεζες!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τον δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία που θα κρατήσει εν ισχύ το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει ο Erkki Liikanen, στέλεχος της ΕΚΤ και ...
διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας.
Παράλληλα με το πρόγραμμα διάσωσης, η ΕΚΤ έχει κατ΄ εξαίρεση επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν υποβαθμισμένα στην κατηγορία «junk», καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργικότητα του τραπεζικού της συστήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της να αναιρέσει έναν αριθμό μεταρρυθμίσεων- από αποκρατικοποιήσεις, ως τις περικοπές του κατώτατου μισθού-τις οποίες ανέλαβε η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για το (κυρίως) ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, ύψους 240 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της- οδηγούμενοι από την ΕΕ- πλέον βρίσκονται σε αντιπαράθεση, αναφορικά με το τρέχον πρόγραμμα το οποίο λήγει τον Φεβρουάριο.
Αυτή η διένεξη, «πρέπει να λυθεί με κάποιον τρόπο, διαφορετικά δεν θα έχουμε την δυνατότητα να παρατείνουμε την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο Erkki Liikanen, ο Φινλαδός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος παράλληλα είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
http://lykavitos.gr/archives/168793