30 Ιαν 2015

Πρώτη χώρα στον κόσμο η Κίνα σε άμεσες ξένες επενδύσεις

Έφτασαν τα 128 δισ. δολάρια πέρυσι έναντι 86 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε άμεσες ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς Η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις για το 2014, παίρνοντας τα πρωτεία από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UNCTAD, η "οικονομική δεξαμενή σκέψης" (think tank) του ΟΗΕ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα έφτασαν τα 128 δισ. δολάρια πέρυσι έναντι 86 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Η μείωση που κατέγραψαν σε άμεσες ξένες επενδύσεις οι ΗΠΑ σε σχέση με το 2013 έφτασε το 65%.
Παραδοσιακά, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση σε άμεσες ξένες επενδύσεις στον κόσμο. Ωστόσο, το 2014 η συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Verizon Communications και του εταίρου της στη Βρετανία Vodafone περιείχε όρο για την εξαγορά μετοχών αξίας 130 δισ. δολαρίων. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε εκτός ΗΠΑ ήταν αρκετή για να δώσει στην Κίνα την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία σε άμεσες ξένες επενδύσεις.
Ο Τζέιμς Ζαν, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων της UNCTAD και εκ των συγγραφέων της ετήσιας έκθεσης, δήλωσε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι πιθανό να ανακάμψουν φέτος στις ΗΠΑ ενώ παράλληλα σχολίασε ότι η Κίνα κατόρθωσε να αναδειχθεί πρώτη καθώς επιδίωξε με συγκεκριμένες πολιτικές να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.
"Υπάρχει μια αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα παρότι παρατηρείται μια επιβράδυνση στους ρυθμούς παραγωγής αγαθών. Ωστόσο, ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν" υπογράμμισε ο Ζαν.
Επιπρόσθετα, ο νέος νόμος για τις ξένες επενδύσεις δείχνει μια νέα πολιτική προς τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς, γεγονός που σύμφωνα με τον Ζαν, θα επιτρέψει στην Κίνα να προσελκύσει ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr