24 Νοε 2014

Επιβεβαιώθηκε το Bloomberg: Συνάντηση κυβέρνησης με τρόικα αύριο στο Παρίσι

Μετά από καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε πως ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg
- Όλο το παρασκήνιο: Γιατί επέλεξαν ξανά το Παρίσι κυβέρνηση και τρόικα για να λύσουν τις διαφορές τους
- Ποιές είναι οι απαιτήσεις των δανειστών και ποιές οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης – Πως θα κλείσει η συμφωνία
- Γιατί περνάει από το Παρίσι ο δρόμος για την έξοδο από το Μνημόνιο
- Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου στο Μαξίμου
- Υπουργείο Οικονομικών: Στο Παρίσι πάμε να "κλείσουμε" την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα

Περίπου 10.30 ήταν όταν το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση θα συναντηθεί με εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη το πρωί στο Παρίσι.
Αμέσως ήχησε συναγερμός καθώς τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών δεν άνοιγαν τα χαρτιά τους, ούτε για να διαψεύσουν ούτε για να επιβεβαιώσουν το διεθνές πρακτορείο.

Τελικά στις 10.55 το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε το αυριανό ραντεβού στο Παρίσι, κάτι που απέδειξε την βασιμότητα του δημοσιεύματος του Blooomberg. Άλλωστε το διεθνές πρακτορείο έστελνε από την Παρασκευή το μήνυμα του στην τρόικα λέγοντας ''Δώστε στην Ελλάδα μία ευκαιρία''.


Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση.

''Το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι, αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας''.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να ειπωθεί είναι πως για να έκλεισε το ραντεβού με τους δανειστές σημαίνει πως είμαστε κοντά σε συμφωνία, αφού η τρόικα διαμήνυε πως δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα εαν πρώτα δεν κλείσουν όλα τα θέματα.

Όμως το ότι το ραντεβού κλείνεται στο Παρίσι δείχνει:

- Πως οι προτάσεις της τρόικας και γενικότερα η συμφωνία θα είναι πολύ σκληρή για να ''χωνευτεί'' στην Αθήνα

- Πως δικαιώνονται όσοι έκαναν λόγο για πολιτική μεσολάβηση για να κλείσει η συμφωνία

Πάντως εδώ και αρκετές ημέρες η αγορά είχε μυρίσει το ενδεχόμενο συμφωνίας, κάτι που προκύπτει τόσο από την ξαφνική άνοδο στο Χρηματιστήριο, όσο και από την απότομη αποκλιμάκωση στα ελληνικά spreads.

Από το Παρίσι περνάει ο δρόμος για την έξοδο από το Μνημόνιο

Η συνάντηση στην γαλλική πρωτεύουσα παίρνει τεράστιες διαστάσεις αφού θα είναι η τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές.
Όπως είναι φυσικό πέρα των τρέχοντων θεμάτων στο τραπέζι μπαίνει η πρόταση για την μεταμνημονιακή εποχή και πιθανότατα η συμφωνία για τους όρους της πιστωτικής γραμμής προς την Αθήνα.

Εαν πάντως όλα κλείσουν στο Παρίσι τότε πιθανότατα η Ελλάδα προλαβαίνει και την ημερομηνία σταθμό της 8ης Δεκεμβρίου, όπου και είναι προγραμματισμένο το Eurogroup.

Πως μεταφράζει η κυβέρνηση το ραντεβού στο Παρίσι

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και πριν το αυριανό ραντεβού στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γκίκα Χαρδούβελη στις 18:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση στο Παρίσι βοηθάει στην άρση του αδιεξόδου.
Γιατί θα υπάρξει η δυνατότητα να εξηγηθεί από κοντά στην τρόικα πως δεν υπάρχει το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο οι δανειστές μας είχαν στυλώσει τα πόδια.

Το δεύτερο που επισημαίνεται από κυβερνητικούς παράγοντες είναι πως πλέον μετά το Παρίσι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων.

«Στο Παρίσι πάμε να "κλείσουμε" την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη δημοσιοποίηση της συνάντησης, αύριο, διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους της τρόικας, στη γαλλική πρωτεύουσα.

Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ, στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Παρίσι θα συμμετέχουν και οι Χ.Πρωτόπαππας και Κ. Περιακάκης.http://www.newsit.gr