25 Νοε 2014

Η Γιάννα πλασάρει τα "καραβο-γεωτρύπανα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου!

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου,
 εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΡΙΚΑ
Οι πιο πολλοί στέκονται στη δεδομένη -και στα όρια της ακραίας ματαιοδοξίας που τη χαρακτηρίζει- φιλοδοξία της. Λογικό είναι να γράφεται και να ψιθυρίζεται πως η ...
Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου ενδιαφέρεται να πλασαριστεί ως ένα δυνητικό πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας , με τις πλάτες ξένων ιδρυμάτων, όπως του Clinton Foundation, για λογαριασμό τον οποίο θα διοργανώσει εκδήλωση στην Αθήνα το προσεχές καλοκαίρι.
Αλλοι μιλούν για την πάγια ανάγκη της να παίζει ρόλο στα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει την αγάπη για τον φακό, τον οποίο και έχει στερηθεί λόγω της παταγώδους αποτυχίας του εγχειρήματος του «Ελεύθερου Τύπου», αλλά και της κριτικής που κατά καιρούς δέχεται για τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι καλύτερο λοιπόν από μια «γκράντε» εμφάνιση στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή παρέα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον φωτογενή αρχηγό της φιλόδοξης αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μια παρουσία που έρχεται να θέσει ξανά τη «σιδηρά κυρία» σε πρώτο πλάνο ακριβώς τώρα, που την έχουμε ξεχάσει.
Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν κι ένα άλλο, πιο κρυφό αυτή τη φορά, παρασκήνιο αναφορικά με την κινητικότητα της κυρίας Αγγελοπούλου στην Ελλάδα. Τις business δηλαδή του συζύγου της, Θόδωρου, στις γεωτρήσεις και -εν μέρει- στη ναυτιλία. Αναφερόμαστε στο ενδιαφέρον που υπάρχει από τη μεριά του επιχειρηματία να συμμετάσχει στις γεωτρήσεις, όταν αυτές ξεκινήσουν, για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Κρήτη (στο νότιο τμήμα της) και Ιόνιο Πέλαγος. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», σε μεγάλο βαθμό οι πρόσφατες κινήσεις και επισκέψεις της Γιάννας Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου έχουν να κάνουν και με ένα είδος «πρακτόρευσης» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του συζύγου της.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Πρόκειται για μια κινητικότητα που ξεκινάει νωρίς (οι έρευνες ακόμα δεν έχουν περάσει σε ώριμη φάση), αλλά, όπως μας αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, τώρα θεμελιώνεται ως σκέψη στο ελληνικό Δημόσιο και στις παγκόσμιες ενεργειακές υπερδυνάμεις. Ηδη ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έχει κάνει σημαντικές και αθόρυβες κινήσεις στις ΗΠΑ για το θέμα. Πέραν του αυτονόητου προσεταιρισμού της πολιτικής ελίτ της άλλης πλευράς του Ατλαντικού με τον πάντοτε προσφιλή τρόπο των αθρόων χορηγιών και χρηματοδοτήσεων (καλή ώρα στο Ιδρυμα Κλίντον), ο Ελληνας εκατομμυριούχος έχει φροντίσει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στα λεγόμενα «καραβογεωτρύπανα». Τα πλοία εκείνα που μπορούν να κάνουν δουλειά σε μεγάλα βάθη και να διευκολύνουν τις θαλάσσιες έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Ομοιες δηλαδή με αυτές που η χώρα μας, αλλά και η Κύπρος ετοιμάζονται να ξεκινήσουν λόγω των διεθνών σχέσεών τους και της συμμαχίας που χτίζεται με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ.

ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Οπως πληροφορούμαστε, το τελευταίο διάστημα ο πρώην εφοπλιστής και επιχειρηματίας νιώθει στριμωγμένος. Κι αυτό διότι η μίσθωση από τον πετρελαϊκό όμιλο ΒG για τρία χρόνια του «DeepSea Metro II» έναντι 531 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τις έρευνες ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, με αποτέλεσμα ο κ. Αγγελόπουλος να πρέπει να προσανατολιστεί σε άλλες περιοχές και συμφωνίες για να μη χάσει χρήματα. Πολλοί λοιπόν συνδυάζουν -και όχι αβάσιμα- την πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Αγγελοπούλου στον πρόεδρο του  ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξη Τσίπρα, με αυτές τις άγνωστες business του συζύγου της. Αναφερόμαστε στα πλωτά γεωτρύπανα της DeepSea Metro, που είναι η κοινοπραξία (σ.σ.: 60%-40%) μεταξύ της εταιρείας Metrostar του Θόδωρου Αγγελόπουλου και της νορβηγικής Odfjell. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως οι Νορβηγοί είναι οι «γκουρού» στα πετρελαϊκά θέματα, ενώ νορβηγική εταιρεία έκανε και τις μελέτες σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα της χώρας μας.

Ψάχνει τα επόμενα συμβόλαια σε Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος
Το πλοίο του κ. Αγγελόπουλου «Deepsea Μetro II» ναυλώθηκε στην Petrobras του ομίλου BG για τρία έτη, με συνολικό ναύλο εκτιμώμενο στα 531 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το… αδελφό του, «DeepSea Μetro I», στην BG για ένα έτος, με ναύλο 175 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές όμως οι δουλειές βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους και παγκοσμίως δεν διαφαίνεται νέο ενδιαφέρον deal. Το να δεθούν αυτά τα πλοία στον ντόκο είναι ιδιαίτερα επιζήμιο και ήδη ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ψάχνει τα επόμενα συμβόλαια στην πατρίδα του, την Ελλάδα.
Πηγές αναφέρονται σε ενδιαφέρον για εξορύξεις σε Κρητικό Πέλαγος και Ιόνιο, όπου οι θάλασσες είναι πιο βαθιές, με τη συναίνεση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό η κ. Αγγελοπούλου πασχίζει να χτίσει ένα προφίλ μεταφορέα μηνυμάτων από τις ΗΠΑ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό κρίνουν τις εξελίξεις σε γεωστρατηγικό επίπεδο ως προς το θέμα των υδρογονανθράκων. Αυτόν τον ρόλο όμως, σύμφωνα με πηγές, είναι πολύ δύσκολο να τον αποδεχθούν τόσο η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, που δέχεται ένα «φλερτ» διαρκείας από την εν λόγω επιχειρηματική οικογένεια. Κι αυτό διότι ο σχεδιασμός και των δύο πλευρών δεν δείχνει να περιλαμβάνει τις επαφές με μια οικογένεια που συνδέθηκε τόσο πολύ με μια περίοδο μεγάλης διασπάθισης -έστω κι αν οι ίδιοι δεν φαίνεται να το έπραξαν άμεσα- του δημόσιου χρήματος.