25 Νοε 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - Κάνουν μπίζνες στον δήμο Καλλιθέας και στέλνουν τον λογαριασμό στους δημότες

Του Μάνου Μεϊμαράκη

Ακόμα μια υπόθεση που ενδεχομένως αφορά πολύ διακριτική μεταχείριση επιχειρηματικού σχήματος... αρχίζει να βλέπει το φως της δημοσιότητας από σήμερα. Υπενθυμίζεται... ότι προ ημερών, άνδρες του Λιμενικού έκαναν έφοδο στη μαρίνα της Καλλιθέας για να σφραγίσουν δύο καφε-εστιατόρια που λειτουργούν αυθαίρετα.




Η υπόθεση που αναδεικνύουμε σήμερα εκτυλίσσεται γύρω από ένα σημείο της πόλης που στις αρχές του 2014 Καλλιθεάτες επιχειρηματίες και επιχειρηματικά σχήματα εκτός πόλης αναμετρήθηκαν για την εκμίσθωση του στην διάρκεια του διαγωνισμού που προκύρηξε τότε ο δήμος Καλλιθέας.

Από τον διαγωνισμό αυτό αναδείχθηκε "νικήτρια" μια ΕΠΕ.

Σύμφωνα και με την σύμβαση την ημέρα που υπέγραψαν απο κοινού ο δήμος Καλλιθέας και η ΕΠΕ, η εταιρία είχε καταθέσει την εγγυητική επιστολή ύψους 3.960 ευρώ για την καλή εκτέλεση του έργου, ενώ για το χρονικό διάστημα των δύο μηνών η εταιρία δεν θα κατέβαλλε μισθώματα (3.300 ευρώ το μηνιαίο μίσθωμα), προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες στον χώρο και μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στην διάθεση του το kallitheaonline, μέχρι την 21/5/2014 η εταιρία δεν είχε καταβάλει ούτε την εγγυητική επιστολή, ούτε τα μηνιαία μισθώματα Απριλίου και Μαϊου. Και πιό συγκεκριμένα, η εγγύηση κατατέθηκε στις... 24 Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή περίπου προ δύο μηνών.
Αυτό ίσως και να συνιστά κυρίαρχο λόγο έκπτωσης της εταιρίας και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Ρεύμα και νερό από το ρολόι του δήμου...
Ενώ, από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι και σήμερα λειτουργεί κανονικά ως καφέ-εστιατόριο... κάνοντας χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού με χρέωση του δήμου Καλλιθέας. Δηλαδή τον λογαριασμό για την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ πληρώνει ο δήμος Καλλιθέας, οι δημότες... Διότι οι δημοτικές εγκαταστάσεις και ο χώρος αυτός εξυπηρετούνται από έναν κοινό μετρητή...

Πρόκεται για έναν στεγασμένο χώρο 185 τ.μ. και ακάλυπτο χώρο περίπου 150 τ.μ. που βλέπει σε πολύ εμπορικό σημείο της πόλης, το οποίο τα προσεχή έτη θα γνωρίσει πρωτόγνωρη ανάπτυξη.

Καλλιθεάτες επιχειρηματίες που επιχείρησαν να  μπουν στον διαγωνισμό διαμαρτηρήθηκαν τότε, για έναν συγκεκριμένο όρο του διαγωνισμού ο οποίος δεν τους επέτρεψε να συμμετάσχουν.
Μάλιστα, πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός σημειώθηκε έντονο επεισόδιο σε σύσκεψη στο δημαρχείο μεταξύ στελεχών της προηγούμενης διοίκησης, με αποτέλεσμα την παραίτηση ενός στελέχους της τότε διοίκησης.

Είναι η δεύτερη υπόθεση που αφορά χώρους εστίασης στην Καλλιθέα, που οι ιδιοκτήτες ή εκμισθωτές ή φέροντες υπεύθυνοι των επιχειρήσεων αυτών απολαμβάνουν πλήρους ατέλειας από λογαριασμούς, με τον λογαριασμό να βαραίνει τους δημότες και τους ίδιους να μην δίνουν σημασία στις ειδοποιήσεις...

Γιατί τόση ανοχή, όταν σε άλλα σημεία της πόλης η Δημοτική Αστυνομία έκοβε κ@λους;...
Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο γιατί ο δήμος Καλλιθέας δεν προχώρησε στην ακύρωση της σύμβασης. Σε πλείστες άλλες περιπτώσεις και για παραβάσεις που δεν αφορούσαν την παραβίαση τόσο ουσιωδών όρων συμβάσεων, αλλά πολύ μικρότερες παραβάσεις από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα πρόστιμα έπεφταν βροχή και οι έφοδοι της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν άμεσοι.
Δεν πρόφταινε ένα καφέ της πλατείας να βγάλει δυό παραπάνω τραπέζια στο πλακόστρωτο, οι υπηρεσίες το εντόπιζαν σε χρόνο ντετε...

Σύμφωνα και με την σύμβαση, η παράβαση οιουδήποτε όρου της σύµβασης ή παράβαση υποχρεώσεων του µισθωτή συνεπάγεται την κήρυξη του ως έκπτωτου, ενώ αν καθυστερεί αδικαιολόγητα ή αρνείται των όρων της σύμβασης, υπόκειται σε ποινική ρήτρα η οποία ορίζεται στο δεκαπλάσιο (10πλάσιο) της κατατεθειµένης εγγύησης καλής εκτέλεσης της σύµβασης, δηλαδή 39.600 ευρώ για κάθε µήνα καθυστέρησης.


Πολλά τα προνόμια για τέτοιο φέσι....
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε περιοχή της Καλλιθέας που προστατεύεται από εταιρία security (που πληρώνει ο δήμος Καλλιθέας), ενώ συντηρείται τακτικά με έξοδα του δήμου Καλλιθέας. Μόλις τον Ιούνιο υπογράφηκε σύμβαση με ιδιώτη ύψους περίπου 100.000 ευρώ με τον δήμο Καλλιθέας για την συντήρηση του πρασίνου στην περιοχή. Στην περιοχή βρίσκονται και άλλες πηρεσίες του δήμου. Πρόκειται λοιπόν για μια επιχείρηση που απολαμβάνει θέλοντας και μη πολλά και εξαιρετικά προνόμια.

Η πλατεία Κύπρου για παράδειγμα, η κεντρικότερη πλατεία της Καλλιθέας, τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει γνωρίσει τέτοια φροντίδα.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι της εταιρίας security, αν θέλει κανείς από τις εγκαταστάσεις του δήμου να παραγγείλει καφέ ή φαγητό από άλλο κατάστημα εκτός της περιοχής, απαγορεύουν την είσοδο στους διανομείς άλλων καταστημάτων. 'Αγνωστο αν ενεργούν έτσι κατόπιν εντολής ή με δική τους πρωτοβουλία.

Η νέα διοίκηση του δήμου Καλλιθέας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι αρκετά ενοχλημένη με την υπόθεση αυτή και εξετάζει πολύ προσεκτικά τις ενέργειες που θα ακολουθήσει.

Μέχρι να κλείσει η υπόθεση ο λογαριασμός για τις καταναλώσεις ρεύματος και νερού και γι' αυτό το καφε-εστιατόριο θα πληρωθεί από τον δήμο Καλλιθέας, από τους δημότες δηλαδή. Σε δεύτερη φάση ο δήμος Καλλιθέας θα ζητήσει τα χρήματα από την εταιρία. Ελπίζουμε όλα αυτά να γίνουν πριν και ο λογαριασμός εκεί φτάσει το 1.000.000 ευρώ...

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος ο οποίος απέκλεισε άλλους επιχειρηματίες από τον διαγωνισμό, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, και μεταξύ αυτών και Καλλιθεάτες επιχειρηματίες, είναι ότι προϋπόθεση συμμετοχής αποτελούσε η προηγούμενη πενταετής εμπειρία στο αντικείμενο. Δηλαδή για να συμμετάσχει κανείς στον διαγωνισμό θα έπρεπε να έχει συνάψει ανάλογη σύμβαση με κάποιον δήμο, για την εκμετάλλεση ενός τέτοιου χώρου. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προφανώς έχει την εμπειρία αυτή. Όμως, αν αυτή είναι η συμπεριφορά της έναντι της σύμβασης που έχει συνάψει με τον δήμο Καλλιθέας, δικαιολογημένα φωνάζουν τώρα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός όσοι αποκλείσθηκαν τότε και να μην υπάρχει τέτοιος όρος στον νέο διαγωνισμό.

Πηγή