30 Οκτ 2014

New York Times: Κυνηγώντας μια βίλα στα ελληνικά νησιά -Ποιοι αγοράζουν και σε ποιες τιμές

Μια βίλα στη Νάξο, χτισμένη σε ένα βουνό έτσι ώστε να κοιτάζει αμφιθεατρικά το Αιγαίο Πέλαγος και να παρέχει όλες τις ανέσεις στον ιδιοκτήτη, αυτή τη στιγμή πωλείται περίπου..
στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
Πολύ κοντά στην παραλία της Πλάκας, η συγκεκριμένη βίλα 5000 τετραγωνικών μέτρων, έχει επτά δωμάτια, οκτώ μπάνια, πισίνα και επί του παρόντος νοικιάζεται (πλήρως επιπλωμένο) σε όσους επιθυμούν να περάσουν κάποιες ημέρες ξεχωριστής χλιδής στο νησί. Κι όμως, υπάρχει η δυνατότητα να πωληθεί, αρκεί να βρεθεί κάποιος επίδοξος αγοραστής που θα θελήσει να επενδύσει στο ελληνικό real estate.
Υπάρχουν προοπτικές; Η New York Times με αφορμή τη συγκεκριμένη πολυτελή οικία (ακραίο παράδειγμα, αλλά δίνει τον τόνο της αγοράς), σημειώνει πως οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, έπειτα από την μακρόχρονη κρίση έχουν πέσει αισθητά.
Ο Πάτρικ Τκατσένκο της Mobila Real Estate: «Τα τελευταία χρόνια οι τιμές έπεφταν συνεχώς. Τώρα τείνουν να μείνουν σε ένα σταθερό σημείο και τουλάχιστον να μην αυξηθούν. Η αλήθεια είναι ότι έχει αυξηθεί η προτίμηση των ξένων για σπίτια στα ελληνικά νησιά. Είτε για να νοικιάσουν για μεγάλη περίοδο, είτε για να τα αγοράσουν. Το κάνουν ως επένδυση, αλλά και για να έχουν μια κατοικία για τα γεράματά τους».
Η Νάξος είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπως σημειώνουν οι παράγοντες του διεθνούς real estate, καθώς έχει πολλές προοπτικές με αποτέλεσμα να είναι πολύ ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων.
Ο Μανώλης Λαγογιάννης της Real Estate Agency Veronis σημειώνει πως τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει αύξηση 30-40% στη ζήτηση κατοικιών στη Νάξο, αφήνοπντας πίσω τα δύσκολα χρόνια στην αρχή της κρίσης. Ο μέσος όρος των χρημάτων που επιθυμεί να δώσει ένας ξένος για σπίτι στη Νάξο είναι μεταξύ 150.000-250.000 ευρώ για σπίτια όχι απαραίτητα μικρά, αλλά και με μεγάλες δυνατότητες.
Κλασικοί αγοραστές δεν υπάρχουν: στην πραγματικότητα επενδυτές από όλο τον κόσμο επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σπίτι στη Νάξο. Από τις ΗΠΑ και την Κίνα, έως τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και από την Γερμανία έως την Ιταλία.
 http://www.iefimerida.gr/node/176074#ixzz3HbqGZ9t0