28 Ιουλ 2014

Τα 23 «χρυσά» οικόπεδα της Ελλάδας που είναι γεμάτα υδρογονάνθρακες [χάρτης]

Ανοίγει ο δρόμος για δύο διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των 23 «χρυσών» οικοπέδων της Ελλάδας με υδρογονάνθρακες. Οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τους διαγωνισμούς αφορούν στην «επιλογή είδους σύμβασης» και
στον «γεωγραφικό προσδιορισμό» των τριών χερσαίων περιοχών Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η δεύτερη προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Είναι οι πρόδρομοι δύο μεγάλων διεθνών διαγωνισμών, οι διακηρύξεις των οποίων θα πάνε επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Οπως γράφει η Ημερησία οι δύο διαγωνισμοί, ο ένας για τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο δεύτερος για τα 3 χερσαία της Δυτικής Ελλάδας, διαφέρουν μεταξύ τους. Ο τελευταίος διαγωνισμός προκλήθηκε από τον ενεργειακό ιταλικό κολοσσό Enel. Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε ανακοινώσει το ενδιαφέρον των Ιταλών για τις τρεις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος.
Οι τρεις περιοχές θα είναι ανοιχτές να «χτυπηθούν»... για 90 ημέρες από τότε που θα δημοσιευτούν τα παραπάνω έγγραφα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τότε το ελληνικό Δημόσιο υπογράφει σύμβαση μίσθωσης με την εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Enel, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Με τα διαθέσιμα δεδομένα του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ, και όπως έχει κάνει γνωστό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε βάθος 25ετίας - 30ετίας η Ελλάδα μπορεί να έχει έσοδα 150 δισ. ευρώ. Με αυτό το σενάριο, η εκτίμηση για βαρέλια πετρελαίου είναι γύρω στα 2 με 3 δισεκατομμύρια. Οι περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος που φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με βάση τις σεισμικές έρευνες είναι στους Παξούς, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δυτικά από το Κατάκολο αλλά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Αλβανία.