17 Απρ 2014

Το μπαγιάτικο, νέα κατηγορία ψωμιού στους φούρνους λόγω κρίσης


Εντείνεται και παγιώνεται το φαινόμενο της αγοράς ψωμιού 2-3 ημερών από φούρνους, σε χαμηλότερη τιμή από το φρέσκο
Το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται πριν από δύο χρόνια, ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πιο έντονο και φαίνεται να παγιώνεται, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και συνοικιών του Βόλου, όπου πολλοί αρτοποιοί διαθέτουν κατόπιν ζήτησης, ψωμί 2-3 ημερών σε χαμηλότερη τιμή από αυτή του φρέσκου.
"Είναι ορισμένοι συγκεκριμένοι πελάτες μας, οικογενειάρχες αλλά και αρκετοί συνταξιούχοι που ξέρουμε ότι τις μισές μέρες τουλάχιστον το μήνα θα έρθουν να ζητήσουν ψωμί δύο ημερών, το οποίο και πληρώνουν φτηνότερα φυσικά" δήλωσε φούρναρης σε συνοικία της Νέας Ιωνίας.
Δεν είναι πάντως λίγες και οι νοικοκυρές που επιλέγουν να ζυμώσουν οι ίδιες αντί να αγοράσουν το ψωμί της εβδομάδας. Την ίδια ώρα οι αρτοποιοί βλέπουν τα έσοδα τους να συρρικνώνονται δραματικά ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν.
Ρόλο σ” αυτό παίζει τόσο το κόστος της παραγωγής όσο και ότι τα αρτοσκευάσματα, που αποτελούσαν το βασικό έσοδο των φούρνων, δεν έχουν πλέον ζήτηση.
Πληροφορίες από taxydromos.gr